Seizoensblik

 

Onder de titel Seizoensblik presenteert Het Behouden Blik de 'vaste' wisselexpositie. Gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar wordt een ander deel van de verzameling nader belicht, van verhaal voorzien en in woord en beeld aan u voorgesteld.

 

 

100 jaar Vrouwen op Blik

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat ook de vrouwen hun stem mochten gaan uitbrengen bij verkiezingen en dus het Vrouwenkiesrecht werd bekrachtigd. Een mooi moment om ook in onze collectie eens te kijken naar een eeuw lang Vrouwen op Blik.
Je hoeft niet lang te kijken om de verschillende rollen van de vrouw op de blikken terug te vinden. Immers, de verpakkingen en de vormgeving daarvan hielden gelijke tred met de ontwikkelingen in onze samenleving?

 

  Driessen cacao vrouw 1930    DE koffievrouw 1970    Maggi vrouw 1990              
Driessen Cacao                                   DE koffie                                                  Maggi Bouillonblokjes

 

De vrouw in haar dienende en verzorgende rol

Verreweg de meeste blikken beelden de vrouw af in haar dienende en verzorgende rol. De huisvrouw doet de boodschappen of bepaalt wat er gekocht wordt. De reclame appelleert aan haar gevoel van verantwoordelijkheid voor huis en haard en man en kinderen.  De kinderen kunnen niet wachten tot de chocolademelk is klaargemaakt en het inschenken of serveren van de koffie doet verlangen naar een kop van dat ‘heerlijk geurende goudbruine vocht’. De huisvrouw wil natuurlijk het allerbeste voor haar man en kinderen en wordt door de verpakking overtuigd dat zij de juiste maakt wanneer zij het product aanschaft.

 

 

Droste treinscene   Droste treinscene

De welgestelde vrouw

Chocolade is een luxe product, de grondstoffen komen van ver en de verwerking van de cacaobonen is een kostbaar proces. Dit zie je terug op de vele blikken al dan niet voorzien van een slot met sleuteltje, die door de chocoladefabrikanten worden uitgegeven. Zeer luxe uitgevoerd en bijzonder rijk gedecoreerd. De heerlijke bonbons zijn niet goedkoop. Van Houten’s bonbons ‘beter dan andere’ zijn verkrijgbaar voor dertig cents per ons. Het zijn dan ook vooral de beter gesitueerde families die deze luxe producten kopen en nuttigen. In de reclame en op de blikken vind je deze verwijzing veelvuldig terug.

 

 

Nellie van Nelle 1952  Nellie van Van Nelle

De vrouw als reclamebeeld

Bijzonder zijn de blikken waarin de vrouw zelf het reclamebeeld is. Zo is daar de koffiejuffrouw van de firma Van Nelle die in 1952 een complete fotoshoot ondergaat die de basis vormt van een uitgebreide reclamecampagne. Was Nellie een ongetrouwde vrouw misschien? Blue Band heeft in de jaren ’30 al eens een uitverkiezing gehouden waarin gezocht werd naar het meisje dat het meeste leek op het door Rie Cramer getekende Blue Band meisje. Toen deze dame gevonden was ging haar echtgenoot er niet mee akkoord dat zijn vrouw als reclameobject zou worden afgebeeld en ging het hele feest niet door.

 

 

 Brinta vrouw 1956  Brinta blik ’50              

De vrouw ontwikkelt zich

De rol van de vrouw is in de loop van de jaren veranderd, maar de veranderingen gaan langzaam. Als in 1956 de handelingsonbekwaamheid voor getrouwde vrouwen wordt afgeschaft is dit een belangrijke stap voorwaarts. De Nederlandse vrouw ontplooit zich, leest de Libelle en laat zich informeren. Er wordt strijd gevoerd om te mogen werken en te gaan studeren. Vergeet hierbij niet dat het tot halverwege de jaren ’70 van de vorige eeuw duurt voordat de meeste echtgenoten gewend zijn aan het feit dat ook hun vrouw een (parttime) baan heeft buiten de deur. Het feit dat de vrouw werkt betekent niet langer dat de man des huizes niet in staat is om in het inkomen voor zijn gezin te voorzien. De  vrouw, zo werd vaak aangegeven werkt om de extra uitgaven van het gezin te kunnen bekostigen. Tegenwoordig is een ‘slimme meid op haar toekomst voorbereidt’, en werken mannen en vrouwen samen voor het gezinsinkomen. Het onderwerp van de gelijke beloning speelt overigens nog altijd een rol in de politieke discussie.


En wat te denken van de oproep in Libelle weet ‘t in september 1987?

 Libelle oproep agrarische school voor meisjes 1987

 

Het Behouden Blik
Hoofdstraat 99
9982 AC Uithuizermeeden


met aandacht vergaard, een kijkje waard! vind ons leuk en blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen via:      hetbehoudenblik

 

(Naar boven)