Seizoensblik

Onder de titel Seizoensblik presenteert Het Behouden Blik de ‘vaste’ wisselexpositie. Gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar wordt een ander deel van de verzameling nader belicht, van verhaal voorzien en in woord en beeld aan u voorgesteld.

 

Verkade koektrommels

Het afgelopen jaar mochten wij ons archief uitbreiden met naslagwerken  en materiaal uit de collectie van Frans Janssen. Bijzonder is de aanwinst van de bedrukte blikplaten waarop o.a. het deksel van een bekend Verkade koekblik staat afgedrukt. Reden voor ons om deze koekblikken eens tevoorschijn te halen. Het zijn niet de mooiste blikken en ze laten ook geen bijzonder technisch vernuft zien, maar toch heeft elke Nederlander er één of meer van in de kast staan.

Bedrukte blikplaat plus het complete blik, collectie Het Behouden Blik

Blik was het materiaal waarmee Verkade het verpakte merkartikel in Nederland introduceerde en bekendheid gaf. Dit gold voor beschuit, maar het zijn toch vooral ook de biscuits die ook nu nog regelmatig in blik verpakt worden aangeboden.  In eerste instantie kennen we met name de winkelverpakking met het bekende glazen uitweegdeksel waaruit de biscuits per ons verkocht werden. De verpakking van het merkartikel in blik kende een viervoudige functie:

  • de garantie van versheid (losse beschuiten bleven maar twee dagen vers, beschuit in blik vele maanden)
  • de garantie van hygiëne
  • de garantie dat breuk werd voorkomen
  • en tot slot de belangrijkste: het uitdragen van een commerciële boodschap.

Verkade realiseerde zich al snel dat gerichte reclame noodzakelijk was om de klantenbinding te bewerkstelligen. Uiteraard naast de garantie op kwaliteit en versheid van de producten.

In 1910 rollen de eerste ‘Koekjes van Verkade’ uit de oven. Verkade is dan al meerdere jaren succesvol actief met de plaatjesalbums Lente, Zomer, Herfst en Winter en is zich al bewust van de kracht van de reclame. Net als de chocolade worden ook de koekjes in fraaie blikverpakkingen aangeboden. In de tweede helft van de jaren ’50 wordt het koekblik ‘Mediana’ geïntroduceerd. Een eenvoudig blik met los deksel en fraaie bedrukking in een stijl van tekenen die doet denken aan de tekeningen van Fiep Westendorp en daarmee dus passend bij de tijd.

Dit zelfde model blik wordt in de jaren daarna veelvuldig opnieuw op de markt gebracht. Met steeds weer een andere herkenbare afbeelding een nieuwe verkoopimpuls genererend.

 

 

 

 

 

 

Van de nostalgische blauw witte beschuitbus die in de aanloop naar het 100-jarig bestaan wordt uitgegeven is bekend dat deze maar liefst 300.000 keer verkocht is. Een enorm succesvolle reclame actie die echt niet alleen veroorzaakt wordt door de hang naar een stukje nostalgie. Van al die mensen die in die jaren een Verkade koektrommel of beschuitbus aanschaffen herinnert niemand zich nog het systeem van de losse verkoop of het statiegeld dat op de winkelblikken geheven werd.

Ze herkennen in de koektrommel vooral de vertrouwde aanwezigheid van Verkade in de huiskamer. Of je nu grootmoeder, moeder, huisvrouw, huisman, één-verdiener of tweeverdiener bent, wij zijn allemaal Nederlanders en van generatie op generatie bekend met de producten van en de naam Verkade. Op 2 mei is het overigens precies 136 jaar geleden dat E.G. Verkade zijn bakkerij “De Ruyter’ begon.

Als halverwege de jaren ’50 de zelfbedieningswinkel zijn opwachting maakt wordt een grotere reclame inspanning van de fabrikant noodzakelijk. Immers, de klant loopt nu zelf langs de schappen en laat zich verleiden door de vele merkartikelen. Het advies van de winkelier wordt niet langer gevraagd en aangeboden. De fabrikant moet ervoor zorgen dat in de veelheid aan merkartikelen het eigen product niet in de verdrukking raakt. De herkenbaarheid van de commerciële boodschap wordt enorm belangrijk en een aansprekend beeldmerk of logo wordt onontbeerlijk.

Verkade varieert in die periode met een variatie aan combinaties. Op de allereerste artikelen vind je de afbeelding van de ruiter te paard. Later volgt de naam Verkade voluit als handtekening, gevolgd door verschillende variaties  in strakkere of juist meer sierlijke letters.
Op de verpakkingen uit de jaren ’50 staan vooral de stilistisch weergegeven V’s afgebeeld al dan niet in combinatie met de ruiter of in een omrand vlak.
De aanduiding Zaandam-Holland komt op haast alle blikken wel voor. Soms aangevuld met de tekst Koninklijke Verkade Fabrieken B.V. of N.V. al naar gelang de periode waarin het blik geproduceerd is.
Sinds 1950 voert het bedrijf het predicaat Koninklijk en spreken we van de Koninklijke Verkade Fabrieken N.V. In 1973 wordt de N.V omgevormd tot een B.V. om vervolgens in 1986 weer een N.V. te worden. In 1990 wordt het bedrijf onderdeel van United Biscuits.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Honderd Jaar Verkade, 1886-1986,  eigen archief- en advertentiemateriaal 

©Museum Het Behouden Blik, Uithuizermeeden

 

 

met aandacht vergaard, een kijkje waard!

vind ons leuk en blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen via:      hetbehoudenblik

Terug naar boven