Seizoensblik
Onder de titel Seizoensblik presenteert Het Behouden Blik de ‘vaste’ wisselexpositie. Gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar wordt een ander deel van de verzameling nader belicht, van verhaal voorzien en in woord en beeld aan u voorgesteld.
‘Van Slooten’s pepermunt, Munt uit boven alle andere soorten’
Zo lezen we in de Texelsche Courant van 28 januari 1912. De advertentie van de firma R.G. van Slooten spreekt duidelijke taal. Rinse G. van Slooten (1849-1945) adverteert met het snoepgoed dat hij uit Groot Brittannië importeert. Als in 1916, als gevolg van de Eerste Wereldoorlog, de aanvoer stokt is dat voor hem hèt moment om de productie van de pepermunten in eigen hand te nemen. Hij doet dit niet onverdienstelijk en in 1918 zit, tijdens de jaarbeurs in Utrecht, op de tweede beursdag zijn orderportefeuille al helemaal vol.
De naam Van Slooten pepermunt is gevestigd!
In pepermunt wordt de plant Mentha piperita verwerkt. De twee delen van de naam van betekenen ‘sterk ruikend’ (Mentha) en ‘gepeperd’ (piperita). Dit laatste betekent niet dat pepermunt naar peper smaakt. Wel kan de smaak vrij scherp zijn. Naast de Mentha Piperita worden Pepermuntolie, Suiker, Gelatine en Arabische gom toegevoegd. De verhouding tussen pepermuntolie en suiker, en daarmee ook de scherpte van de pepermunt, varieert per fabrikant.
Gebruikt steeds VS pepermunt, de Beste ter Wereld!
Deze slogan zien we terug in advertenties in de Texelsche Courant in 1921. Het bedrijf staat dan te boek als de N.V. R.G. van Slooten Suikerwerkfabriek Harlingen. Hiermee kunnen we een aantal blikken die wij in onze collectie hebben een datum meegeven. Het rechthoekige blauw/gele blik is geproduceerd bij de Verblifa. De ronde winkeltrommel met Engelsche pepermunt hierboven is gemaakt bij de Wed. J. Bekkers in Dordrecht. De grote geldkist en het toonbankblik met scheefaflopend deksel zijn eveneens vervaardigd in Dordrecht. Opvallend omdat Van Slooten al sinds het begin van het bestaan van de Electro Blikfabriek Leeuwarden (1919) ook hier blikken bussen besteld.
Van Harlingen naar Leeuwarden
In 1931 wordt de fabriek in Harlingen te klein en verhuist het bedrijf naar Leeuwarden waar het aan de Emmakade de intrek neemt in de panden van de Electro Blikfabriek. Deze verhuist naar de nieuwe locatie aan de Woudmanstraat en voor niet minder dan Hfl 40.000 gaan de panden aan de Emmakade over in handen van Van Slooten.
De medicinale pepermunt
Vanaf 1932 vinden we advertenties waarin de VS pepermunt wordt aangeprezen als medicinale pepermunt. Het is een zuiver product en zou goed zijn voor de maag en hoofdpijnen tegen gaan. De verpleegster keert veelvuldig terug in de advertenties en draagt de slogan Zuiver als Goud! Wel wordt gewaarschuwd dat op elke pepermunt de letters VS moeten zijn aangebracht. Is dit niet zo dan heb je beslist niet de echte pepermunt. Dit blik is overigens wel geproduceerd bij de Electro Blikfabriek Leeuwarden.
Van Slooten’s Drop artikelen
Als op enig moment de concurrentie van merken als King of Fortuin te groot wordt stopt Van Slooten met de productie van de pepermunt en legt zich volledig toe op de dropartikelen. Het gedeponeerd handelsmerk ‘Vuurtoren’ verwijst mogelijk naar de wortels van het bedrijf in Harlingen en staat prominent op de grotere en kleine winkelblikken in rood en groen. De salmiak pastilles en de kruisdrop zijn favoriet, maar ook de zoute jujubes zijn tegen heesheid en verkoudheid een waar medicijn.
Bij het fabriceren van de drop zijn maar liefst drie generaties van de familie Douwenga betrokken, waarbij de jongste telg Jochum Douwenga (1925-) de bedenker is van de ook vandaag nog te verkrijgen ‘Oldtimers’.
Bron:
– Drop of Dronder, 2002
– 100 jaar blikfabriek Leeuwarden, 1919-2019
– De Spiegel, verschillende nummers uit 1946-1948
– Wikipedia en Delpher, archief oude kranten, laatst bekeken op 7-1-2023
©Museum Het Behouden Blik, Uithuizermeeden
met aandacht vergaard, een kijkje waard!
vind ons leuk en blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen via: hetbehoudenblik
Copyright © 2020 Stichting Het Behouden Blik. Alle rechten voorbehouden.