Seizoensblik

Onder de titel Seizoensblik presenteert Het Behouden Blik de ‘vaste’ wisselexpositie. Gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar wordt een ander deel van de verzameling nader belicht, van verhaal voorzien en in woord en beeld aan u voorgesteld.

 

Maggi, wat maak je me nou!   

De temperatuur daalt, de bomen kleuren en de bladeren vallen. De herfst komt er aan. De winterse soepen staan weer op het menu. In een tijd van ‘to-go’, thuisbezorgd.nl en kant-en-klaar is het niet meer voor te stellen wat een revolutie het bouillonblokje teweeg bracht toen dat in 1908 door de Zwitser Julius Maggi geïntroduceerd werd.

De Maggifabriek aan de Haarlemmerweg 317-321 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, circa 1934.
Bron: www.geheugen van west.amsterdam.nl.

In 1872 wil Julius Maggi de noodlijdende maalderij van zijn vader nieuw leven inblazen en laat zich inspireren door de denkbeelden van de Zwitserse dokter Schüler die de ondervoeding onder de bevolking wil bestrijden. De werkende bevolking heeft het niet breed en steeds meer vrouwen werken buiten de deur om het hoofd boven water te kunnen houden. Maggi ontwikkelt een hoogwaardig peulvruchtenpoeder dat rijk is aan eiwitten en voedingswaarde en bovendien licht verteerbaar èn betaalbaar is. In 1886 volgt de eerste kant-en-klaar soep gebaseerd op het peulvruchtenpoeder en een jaar later lanceert hij het bekende bruine flesje Maggi Aroma. Het bouillonblokje volgt in 1908. In 1934 opent het bedrijf de eerste Maggifabriek in Nederland aan de Haarlemmerweg in Amsterdam.

 

Maggi, wat maak je me nou?

Het bereiden van een gezonde maaltijd nam doorgaans veel tijd in beslag. Wie kent niet de verhalen van de erwtensoep die urenlang stond te pruttelen op het petroleumstel? Het werd een legendarische brij die stijf stond van de krabbetjes, de worst en het spek. Sinds de jaren ’50 gaat het koken veel vlugger en gemakkelijker met de instant-producten, diepvries en blikjes die in steeds ruimere mate voorhanden zijn. In de jaren ’70 werd het zo zelfs mogelijk om in één minuut een pan boerenkool te serveren. Maggi introduceerde de wonderstamppot: ‘Maggi, wat maak je me nou? Èchte boerenkool! Dat mag van mij wonderstamppot heten!’ Bij de inhoud uit het pakje hoefde alleen kokend water gegoten te worden en de pan stamppot was klaar.

 

Uit de test in het Algemeen Dagblad van november 1977 blijkt dat de stamppot daadwerkelijk binnen een minuut klaar is, mits het water al aan de kook gebracht is. De stamppot smaakt naar de op het etiket vermelde spijzen. Wel wordt het knisperige van de verse groenten gemist en ervaart men de structuur van de stamppot als die van babyvoeding. De Wonderstamppot is een uitkomst als je weinig tijd hebt op vakantie bent of vergeten bent boodschappen te doen.

advertentie voor V&D d.d. 19 juni  1974

 

Ons eetpatroon is in de loop van de tijd veranderd. Er zijn gerechten uit de gratie geraakt en buitenlandse gerechten zijn populair geworden. Teveel eten is een permanent probleem en tegenwoordig is ook de samenstelling van de producten die we eten belangrijk.

Wie weet eigenlijk wat de ingrediënten van de flesjes Maggi aroma zijn? Het in Nederland als ‘maggikruid’ bekend staande plantje Lavas zit in iedere geval niet in het originele Maggirecept. Door de geur, die erg op die van de smaakmaker lijkt, is het slechts genoemd naar de uitvinding. In de flesjes zit wel mononatriumglutamaat, natriumguanilaat en natriuminosinaat. Dat zijn ondanks de dreigend klinkende namen veel voorkomende voedingssupplementen. In 2020 heeft Nestlé (sinds 1947 eigenaar van het bedrijf) besloten dat de bruine flesjes met het gele label meer groenten moeten bevatten en dat het zoutgehalte naar beneden wordt bijgesteld.

 

Een beetje van jezelf en een beetje van Maggi

Terug naar het bouillonblokje en de kant-en-klare-soepverpakkingen. In 1949 biedt Maggi al keus uit 14 even fijne soorten soep: Asperge-Erwten-Groente-Julienne-Julienne met vermicelli-Kerry-Koninginne-Ossenstaart-Poulet-Rijst Julienne-Tomaten-Vermicelli-Windsor en Champignon. Een Maggi Bouillonblokje bevat overigens geen vlees, maar bestaat uit gedenatureerde plantaardige eiwitten. Deze grondstof heeft een smaak die sterk doet denken aan vlees en is goedkoper te produceren. Het Liebig boeljonblokje daarentegen wordt geproduceerd van vleesextract en plantaardige kruiden.

In hetzelfde jaar dat de eerste Maggifabriek in Amsterdam wordt geopend, wordt in Rotterdam de Nederlandsche Liebig Mij. N.V. opgericht. De firma Liebig introduceert onder de naam OXO al in 1907 blokjes rundvleesextract in pastavorm. Het bedrijf gaat vanaf 1949 verder al de Nederlandse OXO maatschappij N.V. Rotterdam, maar voert beide namen op de producten. Het bedrijf gaat in de jaren ’50 op in het Unilever concern en is in Nederland vooral bekend van de Liebig reclameplaatjes (chromo’s) die tot 1962 zijn uitgegeven.

Tegenwoordig bestaan bouillonblokjes vrijwel uitsluitend uit plantaardige grondstoffen.

Bron:       Libelle, 50 jaar dagelijks leven in Nederland, Marianne de Groot, Trudy Kunz, 1984, uitgeverij Spectrum –     www.maggi.nlAlgemeen Dagblad, 25.11.1977 en 31.5.2017 – EVA nr ?, 1957 – Libelle nr 41, 44 en 51, 1949

©Museum Het Behouden Blik, Uithuizermeeden

 

 

met aandacht vergaard, een kijkje waard!

vind ons leuk en blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen via:      hetbehoudenblik

Terug naar boven