https://hetbehoudenblik.eu/wp-content/uploads/2023/09/20230814_155930-scaled.jpg

Zoekblik

In elke collectie zijn er objecten die vragen oproepen of waarvan de herkomst niet goed te herleiden is. Op deze pagina leggen wij deze objecten graag  voor in de hoop de vragen zo beantwoord te krijgen.

De vraag die wij dit keer aan u voorleggen heeft betrekking op een bijzonder blik dat is uitgegeven ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898.

Het betreft een tas in de vorm van een kleine botaniseertrommel. Het portret van de jonge koningin is afgebeeld op de voorkant, de koets waarmee zij na de inhuldiging mee door de straten van Amsterdam reed op de achterkant.

Dit is nog niet de Gouden Koets. Wilhelmina wilde geen cadeaus ontvangen voor haar inhuldiging, dus krijgt zij deze een dag later pas als geschenk van de bevolking van Amsterdam.

Wij zijn ontzettend benieuwd naar de maker van dit bijzondere object en horen graag of het is uitgegeven door het Koningshuis bij wijze van relatiegeschenk, of door de lokale Oranjeverenigingen werd weggegeven of dat een particulier bedrijf hier opdracht voor heeft gegeven.
Wie weet er meer, wij horen het graag!